Vijesti

03.06.2011.
Završena konferencija ICOLIM 2011.

Demonstracijom rada pod naponom u TS 400/220/110 kV Žerjavinec jučer, 2. lipnja, završio je rad 10. konferencije ICOLIM 2011 koja se, od 31. svibnja do 2. lipnja o.g., održala u Hrvatskoj.
Naša zemlja je najmlađa članica stručne Udruge za rad pod naponom LWA koja je, u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, organizirala ovaj najznačajniji europski stručni skup za rad pod naponom. U demonstracijskom dijelu predstavila se ekipa zlatnog sponzora Quanta Energized Services iz SAD-a, kao i ekipe: Energa Operator S.A. iz Poljske, EON Network Service Ltd iz Mađarske i NEK iz Slovenije. Domaćine su predstavljali: HEP NOC, HEP ODS Elektra Zabok i HEP ODS Elektra Zadar. Kako se, srećom, nepovoljne vremenske prognoze nisu ostvarile, ovaj najzanimljiviji, praktični dio programa Konferencije provodio se pod vedrim i sunčanim nebom. Večer prije, na završnoj svečanosti u hotelu Westin, sudionicima su se obratili Darko Vidović, predsjednik Organizacijskog odbora ICOLIM-a i Upravnog odbora LWA-a, doc.dr.sc. Damir Pečvarac-, član Uprave HEP-a i Jozsef Kiss kojemu je D. Vidović, prema prihvaćenom običaju, simbolično predao domaćinstvo sljedeće konferencije. Naime, konferencija ICOLIM će se 2014. godine održati u Mađarskoj, gdje je sve i započelo s prvom konferencijom ICOLIM 1992. godine.

31.05.2011.
Započela konferencija ICOLIM 2011
 Danas, 31. svibnja, u zagrebačkom hotelu Westin radom je započela 10. međunarodna konferencija za rad pod naponom ICOLIM 2011, pod pokroviteljstvom MINGORP-a i u organizaciji Hrvatske elektroprivrede i stručne udruge LWA (Live Working Association).
Ovogodišnja trodnevna konferencija ICOLIM okupila je 440 sudionika iz 27 zemalja. Prva dva dana bit će predstavljeno 56 stručnih radova, a treći dan je predviđen za praktičnu demonstraciju rada pod naponom u TS 400/220/110 kV Žerjavinec pokraj Zagreba. Na svečanosti otvorenja, sudionicima su se obratili Darko Vidović – predsjednik Organizacijskog odbora ICOLIM-a i Upravnog odbora LWA-a, Cliff Divine - predstavnik Quanta Services, tvrtke koja je zlatni sponzor konferencije ICOLIM, Leo Begović - predsjednik Uprave HEP-a i Darko Horvat - ravnatelj Uprave za energetiku MINGORP-a i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a. Govornici-domaćini izrazili su zadovoljstvo što je Hrvatska i njena nacionalna elektroenergetska tvrtka domaćin uglednim europskim i svjetskim stručnjacima za rad pod naponom te što se Konferencija održava u Zagrebu, koji danas obilježava svoj Dan. Uz želje za uspješan rad i razmjenu iskustava i postignuća na području rada pod naponom između dviju konferencija, izražena je nada da će se sudionici iz svih dijelova Europe, ali i iz udaljenijih zemalja poput Australije, Kanade i SAD-a ugodno osjećati u Hrvatskoj, najmlađoj članici LWA-a.

31.05.2011.
Sastanak Upravnog i Tehničkog odbora LWA-a
 Dan prije održavanja konferencije ICOLIM 2011 u Zagrebu, u ponedjeljak 30. svibnja je u sjedištu HEP-a održan treći sastanak Upravnog i Tehničkog odbora europske Udruge za rad pod naponom – Live Work Association, LWA.
U prvom dijelu sastanka, razmatrano je primanje četiri zemlje u članstvo LWA-a, a u ovoj prigodi Republika Slovenija primljena je u LWA kao pridruženi član. Potom je potvrđen prijedlog o predsjedavajućima i moderatorima Konferencije, dvodnevnog dopodnevnog i popodnevnog rada. Tako će u dvorani A hotela Westin predsjedavati: Jens Jühling, Stanislav Motejzik, Claude Mongars i Darko Vidović; u dvorani B: Giorgio De Dona, József Kiss, Eamonn O´Flynn i Carlos Augusto Andrade Santos; u dvorani C: Vladimir Caha, Traian Fagarasan, Giorgio De Dona i Bernard Pilarski. Moderatori će biti - u dvorani A: Darko Vidović, Vladimir Caha, Viktor Lovrenčič i Claude Mongars; u dvorani B: Marius Oltean, Bernard Pilarski, Stanislav Motejzík i Traian Fagarasan; u dvorani C: Eamonn O´Flynn, Carlos Augusto Andrade Santos, József Kiss i Jens Jühling. Upravni i Tehnički odbor su se suglasili da konferenciju ICOLIM 2014 organizira Republika Mađarska te se na konferenciji ICOLIM 2011 očekuje prezentacija njenih predstavnika i preuzimanje domaćinstva od Republike Hrvatske.

27.05.2011.
Posao za najhrabrije
Rad pod naponom podrazumijeva otklanjanje kvarova, održavanje uređaja i priključivanje novi potrošača bez isključivanja struje.
Monteri zasad tako rade samo na niskonaponskoj mreži, a u HEP-u očekuju da će se za desetak godina tako obavljati 50 posto radova na niskom i srednjem naponu.Popravci pod naponom u Hrvatskoj su počeli 2005. godine nakon što su HEP-ovi instruktori i monteri završili edukaciju organiziranu u suradnji s Francuskom elektroprivredom. Dosad nije zabilježen niti jedan incident piše Vjesnik. Članak u cijelosti prenosimo.  

25.05.2011.
Sigurnost prije svega
U Tehnopolisu, novom mjesečnom izdanju poslovnog tjednika Lider, je objavljen razgovor s predsjednikom Organizacijskog odbora ICOLIM-a 2011 Darkom Vidovićem.

U razgovoru je, uz ostalo, D. Vidović naglasio kako očekuje da će ova međunarodna konferencija popularizirati metode rada pod naponom te bi se smanjili gubici, povećao ugled tvrtke i vratilo povjerenje kupaca električne energije.

U nastavku vam prenosimo razgovor u cijelosti.

16.05.2011.
Obuka slovenskih elektromontera u HEP NOC-u
Od  9. do 20. svibnja o.g., u HEP NOC-u Velika provodi se obuka za rad pod naponom elektromontera iz Republike Slovenije.

U toj je skupini sedam elektromontera - unutrašnje instalacije iz  Elektro Maribor, po četiri montera iz Elektro Ljubljana i  Elektro Gorenjska – niskonaponske nadzemne mreže.


16.05.2011.
U NOC-u u Velikoj najavljen ICOLIM 2011.
Predstavnicima hrvatskih medija, u HEP-ovom Nastavno-obrazovnom centru u Velikoj kraj Požege demonstriran je 12. svibnja, rad pod naponom, čime je najavljena Jubilarna međunarodna konferencija o radu pod naponom ICOLIM 2011.
 
Prednosti rada pod naponom, među kojima je najvažnijom izdvojio stalnost i sigurnost opskrbe električnom energijom, predstavio je doc.dr.sc. Damir Pečvarac, član Uprave HEP-a i Počasnog odbora ICOLIM-a, osvrnuvši se na dugogodišnje iskustvo HEP-a u provođenju edukacije na tom području. Darko Vidović, direktor Sektora za gospodarenje mrežom i informatičku potporu HEP Operatora distribucijskog sustava te predsjednik Organizacijskog odbora ICOLIM-a, iscrpnije je predstavio rad ovogodišnje konferencije, najavivši i neke vrlo atraktivne demonstracije rada pod naponom, koje će u Hrvatskoj biti prikazane prvi put.

- Dva su ključna cilja u radu pod naponom: najveća moguća sigurnost svakog radnika te što manji prekidi u isporuci električne energije, naglasio je. Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Zdenko Miletić, ravnatelj HEP-ove Nastavno obrazovne ustanove i Vladimir Caha, rukovoditelj njenog kontrolno-ispitnog laboratorija te predsjednik Tehničkog odbora LWA, novinarima su predstavili tehnologiju rada pod naponom i ulogu NOC-a u obrazovanju stručnjaka za ovaj rad, kojih je sve veći broj izvan HEP-a, kao i granica Hrvatske.

19.04.2011.
Informativni tečaj o RPN-u za koordinatore iz ELES-a i Elektro Maribor
Prema planu obuke slovenskih elektromontera za rad pod naponom, u HEP Nastavno obrazovnom centru u Velikoj ovog se tjedna provodi drugi dio obuke – na poligonu. 

Od srijede do petka održat će se i informativni tečaj o radu pod naponom za koordinatore poslova i to za šest inženjera iz ELES-a i sedam iz Elektro Maribor.14.04.2011.
Monteri Dalekovoda treniraju za ugovorene radove na Grenlandu
S četvrtom skupinom montera društva Dalekovod završava obuka u HEP Nastavno obrazovnom centru Velika,  kao priprema za ugovorene radove na Grenlandu.

Dalekovod od 21. veljače o.g. provodi obuku/treninge montera raspoređenih u četiri skupine po 20 ljudi, a posljednja, četvrta, skupina završava obuku ovaj tjedan. 
Riječ je o dvije vrste montera: onih koji su obavljali montažu i demontažu čelične konstrukcije i elektromontažne radove na niskom naponu da bi taj posao mogli obavljati na visokom te za starije montere s iskustvom, kojima je potrebno osvježenje znanja.

13.04.2011.
Obuka slovenskih i elektromontera ELICOM-a Zagreb za rad pod naponom
U HEP Nastavno obrazovnom centru  Velika se od 11. do 22. travnja o.g. održava obuka za rad pod naponom 21 elektromontera iz Slovenije, kao i tri elektromontera iz ELICOM-a Zagreb.

Slovenski elektromonteri na obuci za rad pod naponom u HEP Nastavno obrazovnom centru su iz tvrtki ELES Slovenija, Savske elektrarne Ljubljana, Termoelektrarna toplarna Ljubljana i Elektro Maribor. 


08.04.2011.
Predstavnici tvrtke Quanta - "zlatnog sponzora" ICOLIM-a u HEP-u
HEP su prošli tjedan posjetili predstavnici tvrtke Quanta Energized Services (Huston, Texas) - “zlatnog sponzora“ Međunarodne konferencije o radu pod naponom ICOLIM 2011, čija će ekipa prvu prezentaciju rada pod naponom za Europu održati na ovogodišnjem zagrebačkom ICOLIM-u.
 
Razlog posjeta Johna Whitea - direktora i Davea Wabneggera - višeg savjetnika i voditelja demonstracijske ekipe je konačni pregled mjesta rada pod naponom na dalekovodu 110 kV Žerjavinec-Dubec 2, koji će demonstrirati njihova ekipa 2. lipnja o.g.  – završnog dana ovogodišnjeg ICOLIM-a.

Na sastanku 8. travnja o.g. u prostorijama TS Žerjavinec, definirane su zadnje pojedinosti o mjestu demonstracijskog rada pod naponom - svi važni elementi za dolazaka zaposlenika tvrtke Quanta Services  i sudjelovanja na ICOLIM-u 2011.

Nakon JAR-a i Perua, Quanta Services održat će prvu prezentacija rada pod naponom za Europu upravo na ovogodišnjem zagrebačkom ICOLIM-u. Stoga će tu tvrtku, osim demonstracijske ekipe od sedam članova, na Konferenciji predstavljati i deset top menadžera.

04.04.2011.
Elektra Zabok – podizanje stupova pod naponom, prvi put u HEP-u!
Nakon obuke u HEP Nastavno obrazovnom centru u Velikoj i položenog ispita, monteri Elektre Zabok svakodnevno rade – pod naponom, a nedavno su pod naponom podizali betonske stupove – prvi put u HEP-u.

Monteri Elektre Zabok koriste tehnologiju rada pod naponom pri svakodnevnom izvođenju kućnih priključaka. No, 30. ožujka o.g. su u Krapinskim Toplicama, prvi put u HEP-u, obavili podizanje betonskih stupova - pod naponom. Drugim riječima, postavljali su stupove u trasu mreže, koja je bila pod naponom. 

21.03.2011.
Ministarstvo gospodarstva - pokrovitelj ICOLIM-a
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske pozitivno se očitovalo na zamolbu Organizatora da zbog, međunarodnog stručnog prestiža Konferencije i pozitivnih učinaka na ukupan hrvatski elektrogospodarski sektor, prihvati pokroviteljstvo jubilarne Desete međunarodne konferencije o radu pod naponom ICOLIM 2011.

16.03.2011.
Priopćenje za javnost
Na Desetoj konferenciji, ICOLIM 2011., koja se od 31. svibnja do 2. lipnja 2011. godine održava u Zagrebu, sudionici će saznati opostignućima u razvoju, primjeni i praćenju rada pod naponom, a izloženi radovi osobito su usredotočeni na sigurnost i to: zaposlenika,  postrojenja i opskrbe kupaca električnom energijom.
 
Na prigodnoj izložbi prikazuju se najsuvremeniji  strojevi, oprema i alati za rad pod naponom, a rad pod naponom demonstrira se u Transformatorskoj stanici 400/220/110 kV Žerjavinec (PDF) u okolici Zagreba.

28.02.2011.
Zagreb - stjecište stručnjaka za rad pod naponom
U Zagrebu će od 31. svibnja do 2. lipnja o.g. ICOLIM okupiti europske i svjetske stručnjake, koji se bave razvojem i primjenom tehnologije rada pod naponom, kao i predstavnike tvrtki koje se bave razvojem, standardizacijom, proizvodnjom, testiranjem i primjenom novih alata te osobnih zaštitnih sredstava.

Održavanje  10. međunarodne konferencije o radu pod naponom (ICOLIM 2011) najavljena je u korporacijskom glasilu Hrvatske elektroprivrede – mjesečniku HEP Vjesniku, u broju za veljaču 2011. godine (241/281).

01.02.2011.
Poziv za sudjelovanje na ICOLIM-u 2011. u Hrvatskoj
Hrvatska elektroprivreda d.d. i Live Work Association (LWA) - europska Udruga zemalja koje prate, primjenjuju i unaprjeđuju tehnologiju rada pod naponom, pozivaju vas na 10. međunarodnu konferenciju o radu pod naponom ICOLIM 2011., koja se od 31. svibnja do 2. lipnja 2011. godine održava u Zagrebu, s porukom “Sigurnost prije svega“.
 
Pozivamo Vas da sudjelujete i sa svojim stručnim radom te pridonesete uspjehu Konferencije. 

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova