Kaptol

Od Trga bana Jelačića krenite uzbrdo Bakačevom ulicom i doći ćete na Kaptol - najstarije zagrebačko naselje. Ovdje se smjestila Zagrebačka katedrala, a poseban dio Kaptola čini Opatovina. Negdašnje kaptolsko naselje Dolac, danas je glavna gradska tržnica s koje put vodi u Tkalčićevu ulicu - okupljalište brojnih Zagrepčana.

Malo povijesti:
Na brežuljku sjeverno od današnjeg Trga bana Jelačića na današnjem kaptolskom brežuljku, zaštićenom grabama i opkopima, nastala je starohrvatska naseobina od koje započinje povijest Zagreba. Tu je potkraj 11. stoljeća utemeljena nova katolička biskupija, što svojim nazivom upućuje na ime naselja. Biskupija je bila dragocjeno izvorište duhovnog života, ne samo vjerskog, nego i općenito kulturnoga.

Utemeljitelj biskupije ugarski kralj Ladislav, prvi zagrebački biskup Duh, izgradio je stolnu crkvu, koja je dovršena i posvećena 1217. godine, ali je uskoro teško stradala za provale Tatara. Od 1512. godine, utvrde oko stolne crkve – katedrale, gradio je biskup Tomo Bakrač.

Kaptol i Gradec bile su dvije zasebne općine, ali se ipak od 16. stoljeća postupno započinje upotrebljavati ime Zagreb – za obje općine. Premda o postanku imena postoje različite priče, naziv Zagreb je hrvatskog podrijetla i izvodi se od glagola zagrepsti, odnosno ukopati, a latinski naziv Zagabria upućuje na to da je naselje već ranije bilo zaštićeno grabom ili opkopom.

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova