Donji grad

U ravnici ispod Kaptola i Gradeca na obrežjima Medvednice smjestio se Donji grad, najpoznatiji po glavnom gradskom trgu - Trgu bana Jelačića i najduljoj zagrebačkoj ulici, Ilici, ali i nizu drugih trgova obrubljenih secesijskim trokatnicama, fontanama i zelenim te cvijećem uređenim površinama.

Krenite do Zrinjevca i Glazbenog paviljona, pogledajte Arheološki muzej, razgledajte Strossmayerovu galeriju, Modernu galeriju, Grafički kabinet i Umjetnički paviljon, a preko Tomislavovog trga doći ćete na Starčevićev trg, uz koji se proteže Botanički vrt.

Obližnji Marulićev trg krasi impozantna zgrada Hrvatskog državnog arhiva, koju s pravom smatraju najljepšim zdanjem secesijske arhitekture u Zagrebu. Sjeverno od njega nalaze se Rooseveltov trg i Muzej Mimara, kao i Trg maršala Tita s neobaroknom zgradom Hrvatskog narodnog kazališta.

Malo povijesti:
Donji grad razvija se početkom 19. stoljeća, a na “planu kraljevskog slobodnog grada Zagreba“ označen je kao Untere Stadt. Godine 1812.-1813. srušena su gradska vrata na južnom bedemu Gradeca, a potkraj tridesetih godina i sjeverna vrata tako da se stara gradska jezgra na brdu Gradec polako otvarala prema okolini.

U donjogradskim predjelima, na Harmici ili u Ilici, podignute su brojne građanske kuće.

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova