Samobor

Srednjovjekovni gradić Samobor nadomak Zagreba, poznato je izletište Zagrepčana s vrhunskim restoranima. Osobito su poznate samoborske "kremšnite".

Malo povijesti:
Samobor je još od davne 1240. dobio povlastice, a 1242. godine i povelju Bele IV. "slobodnog kraljevskog poveljnog trgovišta". Izvrstan položaj uz rijeku, doline, uzvisine za zaštitu i sigurnost i ravnicu prema rijeci Savi ispresijecanu putovima, samoborskom Trgovištu donio je više zla nego dobra. U drugoj polovici 13. stoljeća, ugarski i češki kralj vode rat za austrijsko i štajersko vojvodstvo. Oko godina 1268.-1271. pristaše češkog kralja Otokara Přemisla II. izgradile su na brijegu iznad mjesta utvrdu Samobor-grad. Godine 1274. grad je preuzeo knez Ivan Okićki.

Vlasnici grada često su se mijenjali, ali su svi poštivali povlastice Bele IV., sve dok pogreškom godine 1488. Barbara Frankopan nije uvedena u posjed i samog mjesta. Borba za pravdu trajala je tri stotine godina, da bi konačno završila tek krajem 18. stoljeća. Do tog doba Grad je već propao i vlasnici su ga napustili, a ruševinu je konačno kupio Samobor 1902. godine.

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova