Medvednica

Medvednica je šumovita gora iznad Zagreba koja je zaštićeni park prirode. Isprepletena je mnoštvom planinarskih staza. Na Medvednici se nalazi i najveći skijaški centar u Hrvatskoj.
 
Malo povijesti:
Medvednica se po prvi put spominje 1242. godine u Zlatnoj buli Bele IV. pod imenom Medwenicha, kojom se Zagrebu daruje posjed u gori. Naziv vjerojatno potječe od brojnih medvjeda koji su živjeli u njenim šumama, a Sljeme – blago glavno bilo bez posebno naglašenih vrhova, javlja se u izvorima iz 13. stoljeća.

Na Medvednici je ljudskih naselja bilo već u pretpovijesno doba, o čemu svjedoče bogati paleontološki nalazi iz starog i mlađeg kamenog doba. Prema nalazima iz najveće pećine na jugozapadnom dijelu Medvednice – Veternice, tu su živjeli davni ljudi u vrijeme kada i posljednji predstavnici krapinskog čovjeka. Veternica je očuvala i dragocjene podatke o životu lovaca starijeg kamenog doba, a ti i mnogi drugi podaci iscrpno govore da su na širem području današnjeg Zagreba postojali uvjeti za opstanak bogatog životinjskog svijeta i najstarije danas poznate vrste u tom kraju.

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova