Jarun

Jarun je zagrebačko naselje u jugozapadnom dijelu četvrti Trešnjevka-jug, u kojem se nalazi istoimeno jezero te Rekreacijsko športski centar.

Na jezeru je uređena veslačka staza duljine od dva kilometra i tu se održavaju veslačke i jedriličarske regate, natjecanja kajakaša i kanuista na mirnim vodama te plivački maratoni. Dva povezana jezera Zagrepčani koriste za kupanje i rekreaciju.

Postoji Veliko jezero i Malo jezero te šest otoka (Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi). Oko jezera je u duljini od približno šest kilometara uređena cesta, koju rekreativci koriste za jogging, rolanje, vožnju biciklom…za šetnju uz jezero. Tu se održavaju i atletičarske i biciklističke utrke.

Na obali jezera je nekoliko ugostiteljskih objekata, koji su dio ponude zagrebačkog noćnog života.

Malo povijesti:
Preteča jezera Jarun postoji otkad rijeka Sava prolazi tim putom. Naselje Jarun ucrtano je u topografsku kartu Zagreba koja datira iz 1728. godine. Jarun je tada bio rukavac Save, oko kojeg je bilo malo naselje i polja kukuruza. Poplava 1964. godine potiče izgradnju nasipa uz Savu, čime je Jarun fizički odvojen od rijeke Save te je postao močvara. U to vrijeme su se iz Jaruna vadile goleme količine šljunka koji se koristio za izgradnju nasipa pa je vremenom postao jezero.

Zamisao da se na Jarunu izgradi športsko rekreacijski centar u zapadnom dijelu grada koincidira s izborom Zagreba za domaćina Univerzijade 1987. godine, a jezero Jarun odabrano je kao savršena lokacija za izgradnju takvog centra.

 

rokovi


20. svibnja 2011.
uplata kotizacije

10. svibnja 2011.
rezervacija hotela

30. travnja 2011.
otkazivanje hotela

preuzimanje

za sudionike
za autore radova