Gornji grad

Krenete li s  Trga bana Jelačića - glavnog gradskog trga, uzbrdo Radićevom ulicom, doći ćete do Gornjeg grada, ili popularnije Gradeca, srednjovjekovne jezgre opasane zidinama iz 13. stoljeća. Ovdje svakako razgledajte Markov trg i crkvu sv. Marka te Banske dvore - baroknu palaču u kojoj stoluje Vlada Republike Hrvatske.

Posjetite Hrvatski muzej naivne umjetnosti, prošećite do Katarininog trga, obiđite gradsku palaču Dverce i kulu Lotrščak. S kule Lotrščak te sa Strossmayerova šetališta pruža se prekrasan pogled na Zagreb. Posjetite i Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba te Zvjezdarnicu.

Malo povijesti:
Nakon što su 1241. godine Tatari napali biskupski grad Zagreb, opljačkali ga i spalili te napustili to područje, zbog straha od njihova povratka žitelji Zagreba odlučili su utvrditi svoje buduće naselje – na brijegu. To je dopustio i kralj Bela IV., koji je stanovnicima novog naselja 1242. godine posebnom poveljom nazvanom prema zlatnom pečatu Zlatna bula, podijelio važne povlastice. Gradec je time postao slobodni kraljevski grad. Utvrda Gradec sličila je trokutu, kameni okvir štitile su brojne kule, a grad je imao četvora vrata.

Najstarija Kamenita vrata na istoku postoje i danas, a u udubljenju njihova prolaza nalazi se Marijino svetište – barokni oltar i slika Bogorodice s djetetom. Od davnih vremena Majka Božja od Kamenitih vrata najveće je zagrebačko svetište, gdje pobožni puk nalazi utjehu i nadu te zapaljenim svijećama odaje Zaštitnici zahvalnost ili molbu za boljitak u ovozemaljskom životu.